admin

Op vrijdag 3 juli 2020 arriveert een team van intensivisten, infectiologen, infectiepreventiedeskundigen en een microbioloog uit Nederland in Suriname. Dit team zal ondersteuning bieden bij COVID-zorg in Suriname. De coördinatie van dit project ligt in handen van Jeroen Schouten, intensivist van het Radboudumc.

Het team komt op verzoek van de vereniging van medische specialisten om niet alleen middelen maar ook kennis te sturen. Via de landelijke IC-vereniging is dit verzoek terecht gekomen bij de intensive care arts Jeroen Schouten.

Het team heeft in Nederland veel ervaring opgedaan in zowel het opbouwen van COVID-units als het verlenen van COVID-zorg en wil deze graag delen met de Surinaamse artsen. Dat doen ze vrijwillig.

Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid heeft zich bij deze actie aangesloten en zorgt voor een luchtbrug. De komende drie maanden zal er elke 2 tot 3 weken, uit verschillende ziekenhuizen in Nederland een ervaren team naar Suriname afreizen om te helpen waar nodig.

De artsen gaan vooral hun collega’s hier ontlasten omdat de werkdruk nu heel erg hoog is. Ze zullen vooral hun ervaring en protocollen delen en in kaart brengen wat we hier nodig hebben zodat het team dat na deze groep komt de spullen dan mee kan nemen.

De artsen hebben via hun werkgevers persoonlijke beschermingsmiddelen meegekregen voor eigen gebruik en voor donatie. Ze zullen zeer voorzichtig en goed beschermd te werk gaan.

Leave a Reply